Nog vragen?

Hieronder vind je een overzicht van de meestgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Veelgestelde vragen

Alles wat je wilt weten voordat je een bestelling plaatst.

Hoe ziet het eindproduct eruit?

Analyse Me is een online service. Als je DNA is geanalyseerd en de resultaten zijn gepload, kun je de resultaten bekijken in je eigen online Analyse Me-omgeving. Je ontvangt dus geen fysiek rapport via de post of een digitaal rapport via de mail, maar je kunt de rapporten wel als pdf-bestand opslaan en printen.

Wat als ik meer uitleg of informatie wil over mijn resultaten?

Via ons online platform bieden we je op een simpele en leuke manier inzicht in de relatie tussen je DNA en je gezondheid. Zo vergroten we je gezondheidsvaardigheden en kun je zelf betere levensstijlkeuzes gaan maken. Uiteraard doen we er alles aan om de informatie waar je via ons online platform toegang toe krijgt zo compleet mogelijk te maken. Daarnaast kun je overwegen om je uitslagen te delen met een expert in jouw omgeving, zoals een huisarts of andere zorgprofessional. 

Hoe werkt Analyse Me?

Je ontvangt je DNA-kit binnen twee tot drie werkdagen na je bestelling. Je DNA-kit bevat een handleiding en een swab – een soort wattenstaafje – waarmee je je wangslijm afneemt. Na afname stuur je de swab met jouw wangslijm n DNA terug naar Analyse Me. Wij analyseren je DNA vervolgens in ons lab. Binnen vier tot acht weken kun je je resultaten bekijken in jouw Analyse Me-omgeving. 

Hoe neem ik mijn DNA af?

Voor de afname van je DNA hebben we geen bloed of spuug nodig. Je neemt je DNA af door simpelweg met een swab – een soort wattenstaafje – dertig seconden langs de binnenkant van je wang te bewegen om wangslijm te verzamelen. Je wangslijm bevat cellen van je wang, en dus jouw DNA. 

Hoe lang duurt het voordat ik mijn resultaten kan bekijken?

De analyse van je DNA en de verwerking van je uitslagen nemen vanzelfsprekend wat tijd in beslag. Binnen vier tot acht weken nadat wij je sample hebben ontvangen, krijg je van ons een e-mail waarin staat dat je je resultaten kunt gaan bekijken in je eigen Analyse Me-omgeving. 

Hoe kan ik de status van mijn sample volgen?

Je ontvangt regelmatig een e-mail van ons om je op de hoogte te houden van de status van je sample.

Hoe betrouwbaar zijn de uitslagen?

We gebruiken genotypering om 700.000 stukjes van jouw DNA te analyseren. Dit is een beproefde en betrouwbare methode om DNA te analyseren. Ons lab is gecertificeerd voor dit type DNA-analyses en voor ICT-/data-handling: ISO/IEC 27001:2013 en NEN 7510:2011.

Voorafgaand aan de analyse bepalen we eerst of jouw wangslijmsample voldoende DNA bevat. Na de analyse van jouw DNA voeren we een kwaliteitscontrole uit op de gegenereerde data. We sturen je kosteloos een nieuwe DNA-kit toe als je sample en/of data niet voldoen aan onze kwaliteitseisen.  

Wat kan ik leren van een DNA-test van Analyse Me?

Met een DNA-test van Analyse Me doe je bruikbare inzichten op waarmee je betere keuzes kunt maken op het gebied van gezondheid, voeding en beweging.

Hoe wordt mijn DNA geanalyseerd?

De methode die we gebruiken om je DNA te analyseren noemen we genotypering. We gebruiken daarvoor een soort chip – een microarray – die je DNA test op ongeveer 700.000 genetische varianten. 

Wat gebeurt er met mijn sample in het lab?

In ons lab vindt eerst een visuele inspectie van de swab met jouw wangslijm plaats, gewoon om te controleren of alles in orde is. Daarna volgt de DNA-extractie: we isoleren je DNA uit de cellen van jouw wang. Als dat voldoende DNA heeft opgeleverd voor de eigenlijke analyse, voeren we de genotypering-analyse uit met onze aangepaste microarray. De data die hiermee gegenereerd worden ondergaan eerst een kwaliteitscontrole voordat we de resultaten uploaden naar je account. Na de DNA-analyse en de kwaliteitscontrole van de data wordt je DNA-sample vernietigd. 

Kom ik dingen te weten die ik eigenlijk liever niet wil weten?

In principe niet. Bij Analyse Me vinden we plezier in het leven namelijk heel belangrijk. Werken aan je gezondheid is wat ons betreft in de eerste plaats lk, en dat willen we je graag laten ervaren met onze DNA-analyses. We richten ons op het bieden van bruikbare inzichten die jou helpen je gezondheid te optimaliseren, en die bijdragen aan de preventie van chronische ziekten. Als je liever niet wilt weten dat je best wat meer zou mogen sporten, zou het dus best kunnen dat je dingen te weten komt waar je niet zo blij van wordt. Maar we voorspellen niet of je ernstige aandoeningen als kanker of de ziekte van Alzheimer krijgt.

Wat gebeurt er met mijn DNA-sample na de analyse?

Drie maanden na de analyse wordt je DNA-sample vernietigd. 

Hoe beschermen jullie mijn privacy?

Het uitgangspunt van Analyse Me is dat we jouw data niet delen met andere partijen. Dat doen we alleen met jouw expliciete toestemming en onder jouw voorwaarden. Zo heb je zelf de volledige controle over je privacy. Het is en blijft tenslotte jouw DNA. 

Delen jullie mijn data met andere partijen?

In specifieke gevallen kan het interessant zijn om jouw data – ontdaan van NAW-gegevens – te delen met andere partijen. Bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, of om onze diensten te verbeteren. Maar natuurlijk delen we je data niet zomaar. In dit soort gevallen vragen we je altijd rst om jouw expliciete toestemming en zijn we volledig transparant over met wie en waarom we jouw data willen delen. Kortom, jij beslist wat er met jouw data gebeurt. 

Hoe gebruikt Analyse Me mijn persoonlijke informatie?

We gebruiken jouw persoonlijke informatie alleen om met jou te kunnen communiceren. Als je toestemming geeft om je data te delen, bijvoorbeeld voor onderzoek, wordt je data ontdaan van alle NAW-gegevens. Op deze manier is jouw data niet meer te herleiden tot jou als persoon. We delen je persoonsgegevens dus nooit met andere partijen. 

Hoe beschermen jullie mijn persoonlijke informatie en DNA-data?

Analyse Me neemt de veiligheid van jouw data heel serieus. Dat betekent dat we er alles aan doen wat redelijkerwijs mogelijk is om jouw data te beschermen. De maatregelen die we nemen zijn in overeenstemming met technologische en bedrijfsmatige standaarden en hebben als doel om onrechtmatige toegang tot jouw data te voorkomen.  

Je bestelinformatie (zoals je naam en adres) en genetische data worden los van elkaar opgeslagen. Om deze twee bestanden met elkaar te verbinden, moeten meerdere veiligheidslagen worden doorgebroken. Om ervoor te zorgen dat alleen jij toegang hebt tot je DNA-data gebruiken we daarnaast multifactorauthenticatie om in te loggen op het online platform. Ten slotte gebruiken we geavanceerde data-encryptiemethoden, zodat jouw data onherkenbaar versleuteld opgeslagen is.  

Hoelang duurt het voor ik mijn DNA-kit in huis heb?

Na bestelling heb je de Analyse Me DNA-kit binnen twee tot drie werkdagen in huis.

Leer Analyse Me kennen

Wij delen graag onze kennis over DNA. Op onze blog vind je elke week nieuwe informatie. 

Lees onze blog