Je optimale dieet is afhankelijk van je genen

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat velen al wisten: onze genen be´nvloeden hoe ons lichaam reageert op een bepaald dieet en dus ook welk dieet het beste bij ons past. Het is algemeen bekend dat sommige personen beter reageren op een bepaald dieet dan een ander: wat bij de een goed werkt kan bij de ander weinig of een tegengesteld effect hebben.

Individuele respons op sushi en ijs

Een grootschalige studie uit 2015 toonde aan dat de mate waarin het bloedsuikergehalte stijgt, na het consumeren van bijvoorbeeld sushi of ijs, sterk kan verschillen van persoon tot persoon. Waar bij de een het bloedsuikergehalte een milde stijging vertoont na het eten van een bepaald voedingsmiddel, schiet ze bij een ander door het plafond.

Voor deze studie werd bij 800 mensen een week lang ononderbroken de reactie van het bloedsuikergehalte op voedingsmiddelen gemeten. Op basis van deze gegevens en persoonlijke informatie van de deelnemers, zoals lichamelijke activiteit, eetpatroon en de samenstelling van de darmbacteriŰn, ontwikkelden de onderzoekers een algoritme (een reeks instructies, zoals in een recept, om een probleem op te lossen).

Met dit algoritme werden vervolgens gepersonaliseerde voedingsadviezen gegenereerd die een positief effect hadden op de bloedsuikerregulatie van de proefpersonen. Bekijk absoluut het filmpje hieronder voor een uitstekende en vermakelijke samenvatting van deze fascinerende studie!

De ene muis is de andere niet

Een team onderzoekers onder leiding van William Barrington van de North Carolina State University wilde uitzoeken of individuele genetische verschillen het effect van een dieet op het gewichtsverlies zou kunnen be´nvloeden. De onderzoekers gebruikten hiervoor vier verschillende soorten muizen. Waar de genen van de muizen binnen een groep identiek waren (als van dezelfde persoon), verschilden de genen tussen de verschillende groepen muizen als die van twee niet-gerelateerde mensen. Zes maanden lang kregen de muizen een typisch Westerse voeding, een traditionele Japanse voeding, een Mediterrane voeding, het Atkins-dieet of een normale muizenvoeding.

Uit de resultaten bleek dat de effecten van een dieet afhankelijk waren van de soort muis. Zo bleek een van de muizensoorten praktisch immuun te zijn voor de normaal gesproken zeer ongezonde, vetrijke, Westerse voeding. Daarnaast had de Westerse voeding bij een van de muizensoorten een negatief effect op de gezondheid, maar het tevens vetrijke Atkins-dieet niet, terwijl dit bij een van de andere soort muizen juist omgekeerd was; zij ontwikkelden obesitas en leververvetting op het Atkins-dieet, maar niet op de Westerse voeding!

Optimale voeding is voor iedere persoon verschillend

Hoewel muizen geen mensen zijn, is het waarschijnlijk dat een dergelijke diversiteit aan reacties op een bepaald dieet ook bij mensen plaatsheeft. Volgens hoofdonderzoeker William Barrington worden de effecten van bepaalde diŰten te veel gegeneraliseerd en laat zijn studie zien dat de impact van een dieet afhankelijk is van de genetische samenstelling van de persoon die het dieet volgt, wat betekent dat de optimale voeding voor iedere persoon verschillend is.

De hier besproken onderzoeksresultaten onderstrepen de behoefte aan gepersonaliseerde voeding, toegespitst op de unieke biologische eigenschappen van het individu. Tevens onderstrepen deze resultaten de beperkingen van algemene voedingsrichtlijnen, zoals uitgegeven door het Voedingscentrum (de Schijf van Vijf), die gebaseerd zijn op gemiddelde effecten en die individuele verschillen negeren.

Bronnen

  1. Zeevi D, Korem T, Zmora N, Israeli D, Rothschild D, et al. Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell. 2015 Nov 19;163(5):1079-94. doi: 10.1016/j.cell.2015.11.001.
  2. Tim Newman. Same diet, different genes, differing levels of success. http://www.medicalnewstoday.com/articles/311632.php
  3. EurekAlert!. Your best diet might depend on your genetics http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/gsoa-ybd071116.php 

Ontdek wat jij van je DNA kunt leren

Verbeter je gezondheid met kennis van je DNA.

Bestel nu je DNA-kit