Hoe zit het met jouw risico op een vitamine D-tekort?


Ben jij iedere dag, dus ook als het buiten koud of nat is, tussen elf en drie een halfuur buiten? En heb je dan je hoofd en handen ontbloot? Nee? Dan is de kans groot dat je aan het einde van de winter een vitamine D-tekort hebt. Al komt dat ook een beetje door je genen. Inzicht in je genetische aanleg kan je helpen om passende maatregelen te nemen en een tekort voortaan te voorkomen.

Zonlicht en voeding zijn de enige twee natuurlijke bronnen van vitamine D. En die heb je allebei nodig, want het is onmogelijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via je voeding: maar heel weinig voedingsmiddelen zijn rijke bronnen van vitamine D. 



*Aan uv B-straling blootgestelde champignons bevatten tot wel 10 microgram vitamine D2 per 100 gram. De meeste champignons in de supermarkt zijn echter in het donker gekweekt. Die kun je eventueel zélf een vitamine D-boost geven door ze een minuut of 30 aan zonlicht bloot te stellen op het moment dat de zon hoog staat (van maart tot november).

Wintertekort

Omdat je uit je voeding dus niet voldoende vitamine D kunt halen, moeten we het ergens anders vandaan halen. Zonlicht lijkt een voor de hand liggende optie, maar veel Nederlanders komen te weinig buiten om voldoende vitamine D aan te maken in de huid. Tel dat op bij het feit dat de zon bij ons in de wintermaanden ook nog eens te zwak is voor een vitamine D-boost, en je begrijpt dat veel mensen aan het einde van de winter een tekort hebben. In Nederland hebben we het dan over bijna 60% van de volwassenen. Een onderzoek van Wageningen University wees zelfs uit dat 70% van een groep topsporters aan het einde van de winter te lage vitamine D-concentraties had, met mogelijk nadelige gevolgen voor hun sportprestaties.

Verminderde spierkracht

De gevolgen van een vitamine D-tekort zijn niet mis. Het kan leiden tot aandoeningen met zwakke, pijnlijke botten, zoals osteoporose, en wordt ook in verband gebracht met verminderde spierkracht (niet onbelangrijk voor topsporters), hart- en vaatziekten en een verminderde werking van het immuunsysteem. Serieuze zaken, dus. Maar niet iedereen loopt hetzelfde risico op een tekort.

Genetisch risico

Naast zonlicht en voeding beïnvloeden ook factoren als je leeftijd, geslacht, gewicht, lichaamsbeweging, roken én je genen het risico op een vitamine D-tekort. Grote studies hebben laten zien dat bepaalde genetische varianten in drie specifieke genen de vitamine D-concentraties in het bloed beïnvloeden. Mensen die op basis van deze genen in de hoogste risicogroep vallen, hebben tot wel 30% lagere vitamine D-concentraties dan mensen met een laag risico en een 2,5 keer hogere kans op een tekort. 

Weg met die winterdip

Ontdek met onze DNA-analyse of jij een verhoogd risico loopt op een tekort aan vitamine D en hoe je passende maatregelen kunt nemen om een tekort in de toekomst te voorkomen. Zo zorgen we er samen voor dat je lekker in je vel zit – het hele jaar door!

Ontdek wat jij van je DNA kunt leren

Verbeter je gezondheid met kennis van je DNA.

Bestel nu je DNA-kit