Ben jij volgens je DNA een warrior of een worrier?


Je kent vast wel zo iemand die altijd pas op de avond voor de deadline begint aan een opdracht en dan wonder boven wonder toch een goed cijfer haalt. Of iemand die twee minuten van tevoren voor het eerst zijn presentatie oefent en vervolgens al je collega’s (en je baas) omverblaast met een killer presentation. Sommige mensen presteren nou eenmaal goed onder druk. Maar wist je dat dat genetisch bepaald is?

Tegenover mensen die het beste onder druk presteren staan mensen die helemaal geen extra motivatie nodig hebben om goede resultaten te behalen. Het verschil tussen beide groepen zit ’m in een genetische variant van het zogenaamde COMT-gen. Welke versie van dat gen je hebt, beïnvloedt hoe je omgaat met stress: ben je meer een warrior (strijder), of toch een worrier (piekeraar)?

Gelukshormoon

Het antwoord op de warrior/worrier-vraag ligt in het stukje van je hersenen direct achter je voorhoofd: de prefrontale cortex. Daarmee neem je beslissingen en worden onder andere je sociale gedrag en impulsbeheersing bepaald. Bij die functies speelt het stofje dopamine een grote rol. Misschien heb je er wel eens van gehoord – het wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.

Kwestie van afbreken

Doordat warriors dopamine dankzij het COMT-gen 40% sneller afbreken dan worriers (en ze er dus een stuk minder van hebben) hebben ze niet alleen een hogere pijndrempel en een lagere stressgevoeligheid, maar presteren ze ook beter onder stressvolle omstandigheden. Bij worriers worden tegenovergestelde effecten gezien. Zij beschikken onder normale omstandigheden over grotere hoeveelheden dopamine, en hebben daardoor een lagere pijndrempel, hogere stressgevoeligheid en betere cognitieve functies.


Maximaal presteren

Gelukkig is het niet zo dat de ene variant beter is dan de andere: wetenschappers denken dat ze allebei een evolutionair selectievoordeel bieden, afhankelijk van de omgeving. Warriors zijn op hun best als ze maximaal moeten presteren, ongeacht angst of pijn. Worriers gedijen beter in complexe omgevingen waar maximaal presteren gepaard gaat met veel nadenken en concentratie.

Wat ben jij?

Het is handig om te weten of je een warrior of een worrier bent. Dat kan je namelijk helpen bij het kiezen van een strategie die het beste bij jou past: heb je als je moet presteren behoefte aan een ontspanningssessie, of wil je liever een stok achter de deur? Als je dat weet, kun je ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit én optimaal presteert. En dat ligt met onze DNA-analyse binnen handbereik. Bestel jouw DNA-kit meteen en trakteer jezelf vanaf nu op geweldige prestaties!

Ontdek wat jij van je DNA kunt leren

Verbeter je gezondheid met kennis van je DNA.

Bestel nu je DNA-kit